Atanamayan İİBF Mezunlarının Sorunları

Atanamayan İİBF Mezunlarının Sorunları

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun olan yüzbinlerce adayın istihdam sorunu nasıl çözülecek, mezun olan gençlerin talepleri neler? Soruların tümünü sizler için cevaplıyoruz.

Bilindiği üzere ülkemizde üniversitelerin farklı bölümlerden her yıl yüzbinlerce genç mezun olurken, mezun olanlar arasında en büyük kitleyi hiç şüphesiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezunları oluşturmakta.

Yaklaşık 600 bin İİBF mezunu genç istihdam kapısında kendine yer ararken, içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar durumu daha da zorlaştırmakta, söz konusu mezunlar ideallerindeki bölümleri bitirmiş olmalarına rağmen şartların mecbur bırakması sonucunda istemedikleri mesleklere başvurular yapmakta içlerinden şanslı olanlar bu istemedikleri iş kollarında yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır.

Korkular Mezun Olmadan Başlıyor

Söz konusu fakültelerin çok sayıda mezun vermesi ve bu duruma zıt oranda kendilerine çok az kadro açılması yüzbinlerce İİBF’liyi henüz öğrencilik yaşamında karamsarlığa sürüklemekte, geleceğe dair endişeleri gençlerde psikolojik sorunlarla birleşerek tüm yaşamlarını derinden etkilemektedir.

4001-kodu-atanmasi.jpg

Bu noktada İİBF mezunları zaman zaman seslerini duyurmayı başarsa da kendilerine yönelik olarak ciddi somut adımlar ne yazık ki atılmamaktadır.

4001 Kodu Atanmayı Zorlaştırıyor

İlgili bölümlerden mezun olan adaylar girmiş oldukları KPSS sonrasında yapılan atamalarda kendi mezuniyet alanlarını ilgilendiren kadrolara başvurmalarına rağmen önlerine “4001 tüm lisans mezunları” kodunun çıkmasıyla hayal kırıklığına uğramaktalar.

Zaten kadro sayısının az olması önemli bir sorunken, tüm lisans mezunlarının aynı kadrolara başvuru yapma hakkının olması İİBF mezunlarının atanma ihtimalini bir hayli düşürmektedir.

Bu Sorun Nasıl Çözülecek?

Konu hakkında asıl sorun İİBF mezunu sayısının İİBF mezunlarına olan ihtiyaçtan çok daha fazla olması şeklinde karşımıza çıkmakta. Bu noktada her yere üniversite ve fakülte açmanın önüne geçilmesi bu fakültelere olan talepleri bir ölçüde azaltacak, bu durum mezun olan öğrenci sayısına da yansıyacaktır.

Bu tür önlemlerin bir an önce alınması elzem hale gelmekle birlikte hali hazırdaki mezunları da bir şekilde istihdam çarkına dahil etmek gerekmektedir.

Gençlerin Talepleri

İİBF mezunu adaylar kronik hale gelen ve kendilerini hayal kırıklığına uğratan bu durum karşısında daha fazla kadro talep etmekte, sadece kendi bölümleri için branş kodunun açılmasını ve sadece kendi bölüm mezunları ile yarışmak istemekte.

Buna ek olarak kurumlarda mülakatların kaldırılmasını, eğer bu mümkün değilse en azından mülakatların daha adil yapılmasını, KPSS’den yüksek puanlar alıp derece yapan adayların hiç değilse hak edene az da olsa haklarının teslim edildiğini görmek istiyor.

Yıllar Önce Mezun Olanlar Halen İşsiz

İİBF mezunlarıyla ilgili dikkat çeken bir diğer husus ise yıllar önce mezun olduğu halede bölümüyle ilgili yeterli kadronun açılmaması, KPSS’den yüksek puan aldığı halde mülakatta elenme gibi sebeplerden ötürü birçok insanın işe girememesi olarak öne çıkıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.