
Ateşli Silahlar Yönetmeliği 19. Kez Değişti
Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik yapılan düzenleme sonrasında yeniden değiştirildi. Değişen yönetmelik sonrasında uzmanların görüşleri ve artan tehlikeleri sizler için derledik.
Ateşli silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik 19.kez değiştirildi ve karar Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yönetmeliğe göre ruhsatlı silah alabileceklerin kapsamı genişletilirken, alınan bu kararın bireysel silahlanma açısından bazı sakıncaları beraberinde getireceği konusundaki endişeler artmaya başladı.
Yeni Yönetmelikte En Çok Tartışılan Karar
Söz konusu Yönetmelikte ciddi bir esnemeye gidilirken silah ruhsatı verilmesini engelleyen durumlarla ilgili önemli değişikliklere gidildi. Bu kapsamda yeniden silah verilmesi sakıncalı olan kişilerden uygun bulunanlara da taşıma veya bulundurma ruhsatı verilecek.
Belirli suçlardan (kadına karşı şiddetin önlenmesi bağlamında haklarında tedbir kararı verilenler dahil) haklarında kovuşturma yapılanların silahları ise dava sonuna kadar emanete alınacak.
Ateşli Silahlar Yönetmeliği 2021
Ülkemizde son yıllarda bireysel silahlanma oranında ciddi artış gözlenirken, ruhsatlı silahlanma oranının ruhsatsız silahlanmaya göre çok düşük seviyelerde kalması dikkat çekiyor. Öyle ki, ülkemizde bulunan 25 milyon silahın yüzde 85’i ruhsatsız olmakla birlikte, son 4 yılda şiddet vakalarının yüzde 69 oranında artması konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün Verileri
Jandarma Genel Komutanlığının silahlanma kapsamında son yayınladığı rapora göre silah bulundurma ruhsatı için 2019'da 13 bin 206 başvuru yapılırken, bu sayı 2020 yılında yüzde 34 gibi yüksek bir artışla 17 bin 751 oldu.
Aynı kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu rapora göre son 10 yılı kapsayan istatistiklerde ateşli silahlarla işlenen suç sayısının 25.547, ruhsatsız ateşli silahla işlenen suç sayısının ise 159.123 olduğu saptanmıştır.
Ateşli Silahlar Yönetmeliği Resmi Gazete
Yönetmelikte yapılan değişikliklerde en çok dikkat çeken noktalardan biri olan ateşli silahla işlenen suçlardan mahkûm olanların infazının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra ruhsat başvurusu yapabilecek olması hususunu Türkiye’de bireysel silahlanma konusunda en kapsamlı araştırmaları yapan Umut Vakfının Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan değerlendirirken “5 yıl sonra bu kişilerin tekrar ruhsat alabilecek olması sakıncalı. Keşke Türkiye’de polis ve jandarma dışında kimsede silah olmasa. Taşıma ruhsatını arttırdığınızda maalesef silahla ilgili suçlarda artış oluyor” ifadelerine verdi.
Açıklamalarına devam eden Dr. Akcan ayrıca yeni yönetmelik için “Cinayet, yaralama, gasp gibi olaylarda caydırıcı olan hiçbir madde yok. Yönetmelik silahla ilgili şiddeti azaltmıyor. Eve silah alırken eş rızası eşine sorma düzenlemesi yok” saptamalarında bulunarak ciddi sorunları işaret etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.