
COVID-19’un Hamilelere Etkisi ve Aşı
Dünya koronavirüsle mücadelesini sürdürürken son aylarda virüsün hamilelere etkisi en sık tartışılan konuların başında geliyor. COVID-19’un hamileler için daha mı tehlikeli, hamileler COVID aşısı olmalı mı? Cevapları sizler için derledik.
Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyanın gündeminde 1 numaralı yerini koruyan COVID-19 salgını bir yandan varyant değiştirerek daha bulaşıcı ve ölümcül hale gelirken öte yandan ülkeler vatandaşlarını aşılamaya devam ederek aşılanma oranını ve toplumsal bağışıklığı artırmaya çalışıyor.
Söz konusu süreçte hamilelerde vakalar ile ölüm sayılarında gözle görülür bir artışın olması, korona virüsün hamileler üzerindeki etkisi ile bu grubun aşılanması noktasında yapılan araştırmaların ve sonuçlarının önemini daha da artırdı.
Delta Varyantı Sonrası Daha Ağır Geçiriliyor
Hamile kadınlar üzerinde ABD’de yapılan ve bir süre önce sonuçları açıklanan çalışmada delta varyantının hamile kadınlarda tahmin edilenin üzerinde bir etkiye sahip olduğu açıklandı. 1515 hamile kadın üzerinde yapılan çalışmada bu kadınlarda 82 sinin korona virüsü çok ağır geçirdiği, 10 unun makineye bağlandığı ve 2 sinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Aynı zamanda sene başında bu hastalığı ağır geçiren hamile kadınlarının oranı yüzde 5 iken, delta varyantıyla birlikte bu oranın yüzde 15lere kadar çıktığı belirtildi.
Hamile Kadınlar Aşı Olmalı Mı?
Son zamanlarda anne adayları arasında çok sık gündeme gelen ve hamile kadınların “aşı olmalı mıyım” konusunda yaptığı araştırmalarda artış yaşanırken, yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler hamile kadınların aşı olmaları gerektiğini kanıtlar nitelikte.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), hamilelik nedeniyle Covid-19 aşısı olmayan kadınların korona virüs nedeniyle düşük, ölü doğum ve ciddi hastalıklar açısından yüksek risk taşıdıklarını belirterek, tüm hamilelerin Covid-19 aşısı olmasını tavsiye ederken söz konusu aşılamanın emziren ve hamile kalmayı planlayan kadınlar için de geçerli olduğu belirtildi.
Yapılan ve 18 ülkeden 2130 kadının dahil edildiği bir diğer araştırmada COVID-19 geçiren gebelerde anne ölümü, preeklampsi ve erken doğum riskinin geçirmeyenlere göre daha yüksek olduğu belirtilmiş, hem Alfa hem de şu an ülkemizde baskın olan Delta varyantının gebelerde daha ağır sonuçları olduğu ifade edilmiştir.
Korona Virüslü Anne Bebeğini Emzirebilir Mi?
Hamile olan ve çocuk yapmayı düşünen kadınlar ile emziren annelerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de COVID-19’lu bir annenin bebeğini emzirip emziremeyeceği sorusu olarak öne çıkmakta. Bu hususta şu ana kadar yapılan çalışmalarda bebeğin anne karnındayken içinde bulunduğu sıvıdan alınan örneklerde ve anne sütünde aktif virüse rastlanılmamıştır. Eldeki veriler ışığında COVID-19’lu bir annenin bebeğini emzirmesinde bir sıkıntı bulunmamaktadır.
COVID-19 ve Grip Aşısı Aynı Zamanda Yapılabilir Mi?
Sonbahar mevsiminin gelmesi ve havaların serinlemesiyle birlikte gribal enfeksiyonlarda yaşanan artış akıllara grip aşısını getirirken, korona virüs salgınının da toplumdaki etkisini göstermeye devam etmesi iki aşının birlikte yapılabilme durumunun sorgulanmasına sebep oldu.
İngiltere’de, Covid-19 ile grip aşılarının aynı anda verilmesi üzerine yeni bir araştırma yayımlandı. Üç grip aşısı ile birlikte Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca’nın Covid-19 aşıları kullanılarak yapılan çalışmada, kişilerin aynı anda hem Covid-19 hem de grip aşısı olmalarının güvenli olduğu ve üretilen bağışıklık tepkilerinin değişmediği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.