
EPDK’dan Son Dakika Elektrik Zammı Açıklaması
Merakla beklenen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu toplantısı sona erdi. Sona eren toplantı sonrasında elektriğe zam gelecek mi? Detaylar haberimizde.
Son günlerde vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında gelen, gündüzlerin kısalması sonucu daha çok tüketilmeye başlanan ve sık sık gündemde kendine yer bulan elektriğe zam mı gelecek sorusu EPDK toplantısı sonrasında cevap buldu.
Kurum tarafından yapılan açıklamada 1 Ekim 2021 itibariyle nihai elektrik satış fiyatlarında herhangi bir değişikliğin yapılmadığı duyuruldu.
EPDK Tarafından Yapılan Açıklama
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada “1 Ekim 2021 itibariyle nihai elektrik satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak isteriz ki elektrik tarifelerine yönelik yapılan bütün değişiklikler Kurumumuz tarafından şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmakta ve ilgili Resmi Gazetede de yayımlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
EPDK 2021 Elektrik Birim Fiyatları
Elektrik tedarikçisi değiştirmiş serbest tüketiciler için 1kW elektrik birim fiyatı (iş yerleri için) 0.656903 TL’dir. Elektrik tedarikçisini değiştirmemiş ev tüketicileri için 2021 yılı Eylül 1 kW elektrik fiyatı 0.4743 TL/kWh’dir.
Elektrik fiyatını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) belirler. EPDK, 3’er aylık periyotlarla yılda toplam 4 defa olacak şekilde elektrik birim fiyatı tarifelerini açıklar. Bu tarifeler elektrik tedarikçisi değiştirmemiş tüketicilere uygulanacak kWh başına elektrik birim fiyatını belirler.
Elektrik Fiyatını Etkileyen Faktörler
3’er aylık periyotlarla belirlenen elektrik fiyatları bazı durumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Döviz, elektrik üretim kaynakları, iklimsel sebepler, arz-talep dengesi, elektrik faturasına yansıyan belirli vergiler ve katkı payları elektrik fiyatını belirleyen temel faktörler olarak öne çıkmaktadır.
Elektrik Faturalarının İçeriğinde Hangi Bedeller Yer Alıyor
Faturalarımıza yansıyan ve çoğu vatandaşın şikayet ettiği elektrik faturalarının içeriğinde elektrik tüketim bedeli (Aktif Enerji Bedeli), elektrik dağıtım bedeli, TRT payı, enerji fonu, belediye tüketim vergisi (Elektrik Tüketim Vergisi) gibi bedeller yer almaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.