Memurlar Arasındaki Giyim Yardımı Adaletsizliği

Memurlar Arasındaki Giyim Yardımı Adaletsizliği

Kamuda çalışan personeller arasında memurlara verilen giyecek yardımındaki büyük farklar bir süredir memurlar arasında ciddi anlamda rahatsızlığa sebep olmakta. Kamu çalışanlarının konu hakkındaki beklentilerini sizler için derledik.

Bilindiği üzere kamu personelleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde her yıl değişen miktarlarda giyecek yardımı almaktadır. Son dönemde memurları yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge meselesi tekrar gündeme gelirken, öte yandan milyonlarca memurun yıllardır şikayet ettiği ve içerisinde ciddi adaletsizlik barındıran kurumlar arası giyecek yardımında oluşan büyük farklılıklar her yıl daha da dikkat çeker hale gelmiş durumda.

Zaten maaşlarıyla zor geçinen memurlardan mesailerinde giymekte mecbur oldukları kıyafetleri için yeterli miktarda yardım yapılması bu adaletsizliğin az da olsa giderilmesi bakımından önem taşımaktadır.

memur-kiyafet-yardimi.jpg

Bu noktada “Hangi kurum personellerine ne kadar yardım yapıyor, yardımın miktarı nasıl belirleniyor?” gibi sorular memurlar tarafından cevap bekleyen soruların başında yer alıyor.

Hangi Kurum Personellerine Ne Kadar Yardım Yapıyor?

Kurumlar arasında personellere verilen giyim yardımında oluşan farklılardan bazıları şu şekilde göze çarpmaktadır:

  • DSİ yaklaşık 4500 TL
  • TEİAŞ yaklaşık 3500 TL
  • EÜAŞ yaklaşık 4000 TL
  • Milli Emlak yaklaşık 3000 TL
  • Karayolları Genel Müdürlüğü yaklaşık 1750 TL
  • Bazı Bakanlıklar 15-35 TL

Yardım Miktarı Neye Göre Belirleniyor?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 2019/1 sayılı kararı doğrultusunda bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan personellere “Koruyucu Giyim Yardımı” kapsamında yardım yapılması kararlaştırılmış, bu kapsam içerisinde yer alan memurlara bu kapsamda yer almayan memurlara göre daha yüksek miktarda giyim yardımı verilmesi karara bağlanmıştır.

Sözleşmeli Personele Giyim Yardımı Ödenir Mi?

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanınan sosyal haklar ve yardımlar arasında "giyecek yardımı" da bulunmaktadır. Ancak idareler, 657 sayılı Kanunun 4.maddesinin B bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin giyim yardımı hakkından yararlandırılmasından imtina etmektedir.

Ancak DPB tarafından yayınlanan görüş yazısında sözleşmeli olarak istihdam edilen personellerden sadece ilgili mevzuatında resmi kıyafet giyme zorunluluğu bulunanların yönetmelikte belirlenen giyecek yardımını alabileceği ifade edilmiştir.

Yeni Bir Düzenleme Şart

Söz konusu kurumlar ve alınan kararlar çerçevesinde memurlara ödenen giyecek yardımlarının bazı kurumlarda sadece bir çorap parasına denk gelmesi, belirlenen miktarların “komik” sıfatıyla tanımlanmasına sebebiyet vermektedir.

Ayrıca her bir memurun yaptığı iş doğrultusunda en azından işinin gerektirdiği kıyafetleri senede bir kez tam olarak temin edebilmesi önem arz etmektedir. Yaşanan hayat pahalılığı insanları zorunlu ihtiyaçlarından bile mahrum bırakırken bu yardımın alınacak eşyanın gerçek miktarı kadar olması çalışanlara az da olsa bir nefes verecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.