
O İsim Maskeleri Atacağımız Tarihi Açıkladı
Koronavirüs salgını dünyanın her yerinde can almaya ve çeşitli varyantlarla bulaş riskini artırmaya devam ederken Bilim Kurulu üyesi yapmış olduğu açıklamada maske ve mesafe kuralının biteceği tarihi açıkladı.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) koordinasyonunda, “İnsan Hakları Perspektifinden Covid-19a Karşı Aşı Uygulamaları Çalıştayı”nda söz alan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk pandemi kurallarına uyulması durumunda 2022 yılının COVID-19’a karşı sonuç alınabilecek bir yıl olduğunu ifade etti.
Aşılama Ölümleri Azaltıyor
Söz konusu çalıştayda aşı karşıtlığı üzerine de konuşma yapan Öztürk son dönemde aşı karşıtlığının arttığının altını çizerken “Aşı karşıtlığı eskiden beri varlığını sürdürüyor. Ama ilk gerçek karşıtlık bir yalana dayanıyor. ‘Aşılar otizm yapar’ gibi olumsuz söylemlerle karşılaşıyoruz.
Bugün aşı karşıtlığı nedeniyle neredeyse her ülkede aşıyla önlenebilir ölümlerde önemli bir artış var” derken, “aşı sayesinde desteklerle yürüyen çocuklar, kızamıktan, difteriden ölen vakalar görmüyoruz, yoğun bakımlar artık çocuk felciyle dolu değil” ifadelerinde bulundu.
Tedbirlere Devam Etmek Zorundayız
Konuşmasının bir bölümünde pandemi kurallarına uyulma noktasında vatandaşların ciddi bir gerileme içerisinde olduğunu belirten Öztürk henüz kullanıma girmiş spesifik bir antiviralin olmadığına dikkat çekerken, yaygın bağışıklanmaya rağmen maske ve mesafe kurallarına devam etmek zorunda olduğumuzu söyledi.
Aşılama Süreci Uzadıkça Farklı Mutasyonlar Ortaya Çıkacak
İnsan Hakları Perspektifinden Covid-19a Karşı Aşı Uygulamaları Çalıştayında konuşma yapan katılımcılardan biri olan Öğretim Üyesi Dr. İzzet Mert Ertan ise aşılama hızının önemine değindi. Pandemi ile mücadelenin insan hakları yükümlülüğü olduğunu vurgulayan Ertan, “Aşılamayı ne kadar uzatırsak farklı mutasyonlarla o kadar karşılaşacağız. Bir insan hakları hukuku önlemi olarak, bu önlemin etkinliği azaltılacak.
Aşılama önleminin etkili olabilmesi için hem aşılamanın zorunlu tutulması ve hem de aşılama durumuna ilişkin belgelerin zorunlu olması ve kamunun bu önleme ilişkin olarak etkili ve yeterli biçimde bilgilendirilmiş olması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.
Çalıştaya Kimler Katıldı?
İstanbul Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı çalıştaya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi Mine Kasapoğlu Turhan ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi İzzet Mert Ertan katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.