
YÖK Pedagojik Formasyon Usul ve Esaslarını Yayımladı
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı internet adresi üzerinden yapmış olduğu duyuru ile Pedagojik Formasyon usul ve esaslarını yayımladı.
YÖK Başkanlığı milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren “Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar”ın güncel halini sitesinde yayınladı. 2021-2022 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulanacak olan söz konusu usul ve esasların kapsayan Pedagojik Formasyon nedir, hangi bölümler formasyon alabilir? sorularının yanıtını sizler için veriyoruz.
Pedagojik Formasyon Nedir?
Pedagojik formasyon akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, öğretmenlik yapılabilmesi ve farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimine verilen addır.
Pedagojik Formasyon Kimler Alabilir?
Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanan Pedagojik Formasyon, öğretmenlik mesleğine giriş, sınıf yönetimi gibi derslerden oluşmaktadır.
Pedagojik Formasyon Ne Zamandan Beri Uygulanıyor?
YÖK Başkanlığı 2010-2011 yılından bu yana söz konusu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkartmış ve Pedagojik Formasyon eğitimi olarak değiştirmiştir. Daha önceden ALES notuna göre sıralama yapılırken, 2010-2011 yılından itibaren diploma not ortalamasına göre sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu ortalamalara göre öğrenci almaktadırlar.
Geçtiğimiz Yıl Kaldırılmıştı
Pedagojik Formasyon geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen Pedagojik Formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar vererek bu kararı tüm üniversitelere bildirmişti.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar İçin Tıkla
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.